Huoltamoalan yrittäjä – panosta työntekijöidesi koulutukseen

Huoltamoja on kotimaassamme pilvin pimein, mikä on toki ideaalitilanne asiakkaille, kun he he etsivät ratkaisua renkaidenvaihto- ja huoltopulmiinsa. On kuitenkin vaikea erottautua kaikkien korjaamojen joukosta ja jäädä asiakkaan mieleen. Yksi helpoimmista ja kannattavimmista tavoista on panostaa työntekijöiden kouluttamiseen. Työnjälki ja huollon tai renkaiden vaihdon laatu on kuitenkin olennaisin asia, jonka perusteella asiakas valitsee huoltamon.

Koulutuksia valitessa kannattaa muistaa keskittyä siihen, mitkä ovat oman huoltamosi ja sen työntekijöiden suurimmat osaamisalueet ja missä piilevät sen ongelmat. Jos olet konseptihuoltamo, merkkihuoltamo tai erikoistunut retroautoihin, löydät varmasti useita koulutuksia, jotka on kuratoitu huoltamosi työntekijöiden tarpeisiin. Kannattaa kilpailuttaa useampi kouluttaja ja pyytää tarjouksia.

Kun koulutus on varattu, tulee miettiä sen järjestyspaikka. Jotkut kouluttajat tekevät koulutukset omissa tiloissaan, toiset asiakkaan tiloissa. Ota selvää, tarviiko koulutuksessa päästä tekemisiin autojen kanssa eli onko kyseessä ns. hands-on-koulutus. Mikäli ei, voit etsiä sopivaa koulutustilaa vaikkapa hotelleista. Hotellit tarjoavat usein monipuolisia koulutuspaketteja, joissa yhdistyy tarjoilu ja tila.

Jos päädyt pitämään koulutuksen omissa tiloissasi, kannattaa työntekijöille varata tarpeeksi eväitä päivän ajaksi. Erilaisia virvoitusjuomia kannattaa pitää tarjolla ja lisäksi varata vettä saataville. Kokeile laittaa esille sodastream laite, jolla saa tehtyä nopeasti soodavettä hanavedestä. Lisäksi tarjolla voi pitää hedelmiä, pähkinöitä ja eväskeksejä. Koulutuspäivän keskellä kannattaa pitää kunnollinen lounastauko ja tarjota lounaan firman piikkiin myös kouluttajalle – se jättää sinusta positiivisen muistikuvan ja parantaa mahdollisuuksiasi saada hyvää koulutuspalvelua myös jatkossa.

Koulutuksen jälkeen on hyvä muistaa koulutuksessa olleita työntekijöitä jollakin pienellä lahjalla, esimerkiksi fiskars lahjakortti on hyvä idea. Lahja jää työntekijöiden mieleen ja jättää heille hyvän mielen koulutuspäivän jälkeen.